środa, 19 października 2016

CIASTECZKA OWSIANE
Czyli bądź eko, bądź jak królik.

Hejka ;)


W ostatnim czasie wszyscy w około są fit, eko, trendy i promują zdrową żywność.
My na żadnej diecie nie jesteśmy, lubimy słodkości ale chętnie wypróbujemy przepis, na który trafiłam w internecie.


Szybkie ciastka owsiane.
Zanim odrzucicie pomysł upieczenia takich ciastek, bo “trawy jeść nie będziecie” to mała informacja dla Was (być może odrobinę zachęcająca):
płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów, zawierają wit. B, E, PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez oraz są cennym żródłem błonnika (6,9g/100g).
Są dobre na: zgagę, zaparcia, wzdęcia, wspomagają proces odchudzania, obniżają poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi.
Więc może warto od czasu do czasu chrupnąć takie ciacho?


Zaczynamy test.


Składniki:
  • Szklanka płatków owsianych,
  • Duży i dojrzały banan,
  • ⅓ szklanki żurawiny,
  • Ja dla urozmaicenia użyje wiórków kokosowych (⅓ szkl).
(Dodatki możecie zamieniać na np: orzeszki, rodzynki, inne ziarna zbóż).





Na początek obieram banana i wrzucam do miski. Ugniatam go widelcem na papkę.


Do miski wrzucam płatki owsiane i żurawinę. Mieszam całość.


Kilka ciastek wykładam na papier do pieczenia a do pozostałej masy dodaje wiórki kokosowe.
Wykładam pozostałe ciastka.




Wsadzam blachę na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do 180st.


Upiekły się ;)
Czas na próbę.



Konsumpcja przebiegła dość prawidłowo.
Zdania w domu są podzielone.
Mnie smakuje i chętnie zrobię je kiedyś jeszcze raz.


Przetestujcie sami i napiszcie opinie w komentarzach ;)


Do następnego ;)


5 komentarzy: