piątek, 28 października 2016

Słodkie racuchy
Czyli jesienna walka o przetrwanie.


Hejka ;)


Dziś u mnie za oknem szaro, buro i pada deszcz. W takich dniach jak ten, najlepiej byłoby zostać cały dzień pod kocem z kubkiem kawy w dłoniach i nic nie robić.
Jesień.
Kolorowe liście na drzewach, deszcz, dojrzewające jabłka..
Jabłka?? Smażymy racuchy!


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • ½  szklanki mleka,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 średnie jabłka,
  • Cukier puder.


Wbijamy do miski jajka. Dodajemy wodę gazowaną i mleko (dzięki wodzie gazowanej placki są bardziej puszyste). Energicznie mieszamy do uzyskania piany.


Wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i mąkę i mieszamy wszystko razem. Konsystencja powinna być w miarę gęsta.

Teraz czas na jabłka.


Kroimy je w plasterki i wrzucamy do naszego, wcześniej przygotowanego ciasta.


Placki smażymy na głębokim oleju. Smażymy racuchy po obu stronach na kolor złocisty. Należy pamiętać, że nie może być rozgrzany za mocno, bo placki lubią się szybko przypalać.


Posypujemy placki cukrem pudrem i gotowe.


Mam nadzieję, że moje słodkie racuchy pomogą Wam przetrwać brzydkie, jesienne pogody.
SMACZNEGO!


I do następnego ;)



3 komentarze:

  1. smaczny przepis :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna racuszki smakują zawsze bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakują :) zapraszam po więcej przepisów. :)

    OdpowiedzUsuń